Čebelarstvo Dremelj je družinsko čebelarstvo s 4 generacijsko tradicijo.

``Z ljubeznijo do čebel že od leta 1910.``

Smo čebelarstvo z zelo dolgo čebelarsko tradicijo. Čebelarimo že 4 generacijo.
Naši začetki segajo v leto 1920. Takrat, je praded imel nekaj panjev, da so se lahko ob veliki družini tudi malo posladkali. Stari oče je v dobi odraščanja nekako vzljubil te male žuželke in tako pri svojih rosnih osmih letih, leta 1952, dobil svoj prvi panj. Prva leta je seveda čebelaril s pomočjo svojega očeta, vendar je kaj kmalu pridobil vse znanje in povsem sam začel čebelariti. Tako je z leti število panjev naraščalo. Leta 1972 se je rodil oče Janez, ki je prav tako odraščal v čebelarski družini. Ko je število panjev naraslo sta se leta 1982 stari oče in stara mama odločila, da bosta pričela z vzrejo matic in se na tem področju tudi stalno izobraževala ter pridobivala nove izkušnje.
Stari oče je dobil veliko nagrad in priznanj med drugimi tudi priznanje Antona Janše 3 in 2 stopnje. Bil je tudi član lokalnega Čebelarskega društva Litija, kjer je deloval tudi v upravnem odboru. S staro mamo sta imela okoli 100 gospodarnih družin. Vsa ta leta je znanje pridobival tudi moj oče Janez in bil prisoten pri vseh opravilih. Kaj kmalu je dobil svoj prvi roj. Oče Janez se je odločil, da se bo izšolal za mizarja po zaključku šolanja pa tudi opravljal to delo. Poleg službe je tudi čebelaril.
Leta 1992 je oče Janez postal vzrejevalec, 1996 sta se z mamo Ksenijo odločila, da bi nadaljevala svojo samostojno pot in od starega očeta pridobila svojih 23 čebeljih družin.
Strast do čebel je prevzela tudi mamo Ksenijo in tako sta skupaj nadaljevala čebelarsko pot. Leta 2000 sta naredila Nacionalno poklicno kvalifikacijo za čebelarja. Oče je tako še naprej delal v mizarskem podjetju, mama pa je tega leta ostala doma. Ves ta čas sta pridno pridobivala znanja na različnih področjih čebelarstva. Prisotni smo bili tudi jaz, brat in sestra. Vse otroštvo smo očetu in mami pomagali pri vseh osnovnih delih. Prelom se je zgodi leta 2011, ko se je oče zaradi prevelikega dela, saj je število do takrat zraslo že na okoli 240 čebeljih družin, odločil, da bo tudi on ostal doma in tako pustil službo.
Leta 2013 sta oče Janez in mama Ksenija opravila tudi mojstrski izpit za čebelarskega mojstra. Starša sta pridobila tudi Janševo priznanje 3 in 2 stopnje. Oče je bil veliko časa prisoten v lokalnem društvu, bil je predsednik komisije za vzrejo čebeljih matic pri ČZS in je član združenja profesionalnih čebelarjev Slovenije.
Ko sem jaz, Jan, končal srednjo zdravstveno šolo, sem sprejel odločitev, da bom namesto službe ostal doma in tako pomagal očetu in materi. Tako smo se skupaj odločili, da nadaljujemo čebelarsko pot. Leta 2017 sva z očetom opravila tečaj za Apiterapevta. Leta 2022 sem opravil NPK in postal vzrejevalec tudi sam. Sedaj imamo skupaj z očetom in mamo 450 gospodarnih družin in letno vzredimo med 4000 do 6000 čebeljih matic.
Skupaj se bomo še naprej trudili, da bodo naše matice in produkti čim bolj kvalitetni.